×

Ostrzeżenie

Joomla\CMS\Filesystem\Folder::create: Ścieżki nie ma wśród ścieżek open_basedir.

DLACZEGO WARTO WYBRAĆ OLEJ RZEPAKOWY ?

 

W dzisiejszym świecie, gdzie króluje moda na zdrowe odżywianie i egzotyczne produkty, zapominamy o naszych rodzimych i jakże wartościowych produktach! Szukamy superfoods na drugim końcu świata, wydając nie małe pieniądze, zapominając o tym, co mamy we własnym ogródku czy polu. A mamy naprawdę wiele! Żurawina to nasze polskie jagody goi, siemię lniane to chia, orzechy włoskie to orzechy pekan czy nasz rodzimy olej rzepakowy to genialny, a nawet lepszy zamiennik oliwy z oliwek!

Oliwa z oliwek jest podstawowym składnikiem diety śródziemnomorskiej, uznawanej za jedną z najzdrowszych diet świata i rzeczywiście znane są jej zdrowotne właściwości. Jednak mało kto wie, że olej rzepakowy ma o wiele atrakcyjniejszy skład niż znana oliwa z oliwek!

Fenomenalne właściwości oliwy z oliwek przypisuje się zawartości kwasów omega 3, które obniżają poziom „złego” cholesterolu LDL, a podwyższają poziom „dobrego” cholesterolu HDL, zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych, nadciśnienia tętniczego czy zawału serca, mają również pozytywny wypływ na odporność i wygląd skóry.

A nasz rodzimy, polski olej rzepakowy zawiera aż 10krotnie więcej kwasów omega 3 ! Poza tym to w naszym rzepaku znajdziemy idealny stosunek kwasów omega 6 do omega 3, czyli 2:1, która występuje właśnie w tak polecanej diecie śródziemnomorskiej. Dla porównania w oliwie z oliwek, ten stosunek wynosi 10:1…

Oprócz tego olej rzepakowy odznacza się wysoką zawartością jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają pozytywny wpływ na nasz organizm, obniżając stężenie cholesterolu oraz zapobiegając miażdżycy naczyń krwionośnych. Również olej rzepakowy wyróżnia się najniższą zawartością kwasów tłuszczowych nasyconych, które niekorzystnie wpływają na organizm człowieka. To właśnie im przypisuje się takie właściwości jak zwiększenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, podwyższenie „złego” cholesterolu LDL we krwi jak i całkowitego. Dlatego warto postawić produkty ubogie w ten składnik.

Te właściwości dają naszemu polskiemu olejowi rzepakowemu znaczną przewagę nad popularną oliwą z oliwek czy innymi modnymi olejami. Korzystnie wpływa na nasze zdrowie, bez zbędnego obciążania naszego portfela. Dlatego polecam wzbogacić nasze codzienne menu w olej rzepakowy, który znakomicie podkreśli smak potraw, dostarczając nam wiele wartości odżywczych oraz witamin A, D, E i K [,które rozpuszczają się tylko w tłuszczach i możemy je dostarczyć tylko z żywności, organizm człowieka nie jest w stanie ich wytworzyć.]

Paula Jamróz
Dietetyk, psychodietetyk,
autorka bloga Dietetycznie Zakręcona

Najnowsze wpisy

powrót